ADHD

Keskustele asiantuntijan kanssa

Keskustele asiantuntijan kanssa

​Jos epäilet, että lapsellasi on ADHD, ensimmäinen askel on puhua asiasta lääkärin ja lapsen opettajan kanssa. Näin saat lisätietoja.

Tietojen saaminen lapsen opettajalta voi auttaa lapsen ongelman arvioinnissa ja diagnoosin tekemisessä. Varhainen diagnosointi ja tarvittavan hoidon määritteleminen on kaikkien etu, ennen kaikkea lapsen.

Jos lapsellasi ilmenee ADHD:n oireita, on monia ammattiryhmiä, joiden puoleen voit kääntyä kuten päiväkoti, koulu tai oppilashuoltotyöryhmä. Monet perheet aloittavat keskustelemalla koulu-, neuvola-  lastenlääkärin tai terveyskeskuslääkärin kanssa. Jotkut heistä lastenlääkärit arvioivat lasta itse, toiset ohjaavat sinut erikoislääkärille.

Yleislääkäri

Neuvola-, koulu- ja terveyskeskuslääkärit ovat yleensä ensimmäisiä terveydenhuollon ammattilaisia, joiden puoleen voit kääntyä saadaksesi apua. He todennäköisimmin tuntevat lapsesi ja tietävät myös koko perheen tilanteen. Voit kysyä lääkäriltäsi, onko hänellä kokemusta ADHD:n hoidosta. Lääkäri voi myös kirjoittaa lähetteen erikoislääkärille. Hän saattaa osallistua lapsesi hoitoon sen jälkeen, kun erikoislääkäri on tehnyt ADHD-diagnoosin. Hän voi myös kertoa sinulle paikallisista hoitomahdollisuuksista.

Lastenpsykiatri

Lastenpsykiatrit ovat erikoistuneet lapsuusajan mielenterveysongelmiin ja sairauksiin. Lastenpsykiatri auttaa myös arvioimaan, onko ADHD ainoa ongelma vai onko lapsella muitakin häiriöitä.

Lastenneurologi

​Lastenneurologeilla on kokemusta ADHD:n diagnosoinnista ja hoidosta. Nämä lääkärit osaavat tunnistaa ja hoitaa myös muita neurologisia häiriöitä. Useat ADHD-lapset käyvät lastenneurologilla näiden häiriöiden poissulkemiseksi.

Nuorisopsykiatri ja psykiatri

Nuorisopsykiatri ja psykiatri ovat mielenterveyden ammattilaisia, jotka hoitavat teini-ikäisiä ja aikuisia. Teini-ikäisillä ja etenkin aikuisilla lääkehoito on hoitomuotona korostuneempi kuin lapsilla. Terapia voi kuitenkin auttaa ADHD:stä kärsiviä löytämään tapoja käsitellä yksilöllisiä ongelmia, joita he kohtaavat ollessaan tekemisissä perheenjäsenten, ystävien ja työtoverien kanssa.