Siirryt pois www.adhd-tietoa.fi sivustolta. Olet siirtymässä sivustolle, jota Janssenin Yksityisyyden suoja koskevat ehdot eivät koske. Valitse OK jatkaaksesi.

Muotokuva ADHD-oireisesta aikuisesta

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) katsottiin aiemmin vaivaavan vain lapsia. Nyt tiedetään kuitenkin, että ADHD-oireet jatkuvat usein myös aikuisiässä.

Tiesitkö, että…

Arviolta 65 % ADHD-diagnoosin saaneista lapsista kärsii oireista myös aikuisena, mikä voi vaikuttaa merkittävästi opiskeluun, työntekoon ja sosiaaliseen elämään.

ADHD-oireisia ihmisiä voi olla vaikea ymmärtää. Tämä lyhyt kertomus Mariasta, jolla on ADHD, voi antaa kuvan heidän maailmastaan.

Maria on 29-vuotias

Maria sai älykkyytensä ja luonteensa ansiosta helposti töitä, mutta kun työstä tuli rutiininomaista ja hän alkoi unohdella ohjeita ja takarajoja, hän tiesi, että hänen oli löydettävä jotain muuta.

Marian tarina

Marian huumori, energia, optimismi ja ennakkoluuloton asenne saavat ihailijat pyörimään hänen ympärillään. Mutta tavoitteiden saavuttamisen ja sitoumusten täyttämisen suhteen hänellä ei mene yhtä hyvin. Vuosien aikana hän on tajunnut maksaneensa kalliin hinnan ”elä tässä ja nyt” -asenteestaan. Lahjakkuutensa ja ammattitaitonsa ansiosta Maria on säilyttänyt työpaikkansa, mutta malttamattomuus on estänyt uralla etenemisen. Hänen työpisteensä on todellinen sekamelska. Hänen kykynsä ymmärtää toimiston tapahtumia ja tunnelmia on lähes olematon, minkä vuoksi esimiestehtävät eivät voi tulla kyseeseen. Ja hänen ihmissuhteensa ovat harvoin pitkäaikaisia.

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) katsottiin aiemmin vaivaavan vain lapsia. Nyt tiedetään kuitenkin, että ADHD-oireet jatkuvat usein myös aikuisiässä. Arviolta 65 % ADHD-diagnoosin saaneista lapsista kärsii oireista myös aikuisena, mikä voi vaikuttaa merkittävästi opiskeluun, työntekoon ja sosiaaliseen elämään. Diagnosoimattoman ADHD:n kanssa varttumisella voi olla kohtalokkaita seurauksia aikuisiässä. ADHD:sta kärsivillä aikuisilla on usein negatiivinen käsitys itsestään, että he ovat laiskoja, tyhmiä tai jopa hulluja. Oikea diagnoosi ja tehokas hoito voivat vahvistaa itsetuntoa ja parantaa opiskelu- ja työtuloksia sekä ihmissuhteita.

Joillekin ADHD:n toteaminen ja siihen liittyvät tutkimukset antavat mahdollisuuden toipumiseen, ongelmien katseluun uudesta näkökulmasta ja koko iän vaivanneiden oireiden ymmärtämiseen.

 

Kuvissa esiintyvät henkilöt eivät liity sisältöön.