Siirryt pois www.adhd-tietoa.fi sivustolta. Olet siirtymässä sivustolle, jota Janssenin Yksityisyyden suoja koskevat ehdot eivät koske. Valitse OK jatkaaksesi.

Muotokuva ADHD-oireisesta teini-ikäisestä

ADHD-oireisen ihmisten ymmärtäminen voi olla vaikeaa. Tämä lyhyt kertomus teini-ikäisestä, jolla on ADHD, voi antaa kuvan heidän maailmastaan.

Muista, että…

Hoitosuunnitelmaa laadittaessa pohditaan yleensä, missä määrin hoidossa painotetaan käyttäytymisterapiaa ja missä määrin lääkitystä. Lääkitys hoitosuunnitelman osana on yksi tehokkaimmista tavoista vähentää oireita. Lääkärit käyttävät erilaisten ADHD-oireiden hoitoon erilaisia reseptilääkkeitä yhdistettynä neuvontaan. Jokainen hoito auttaa omalla tavallaan pitämään oireita kurissa. Käänny lääkärin puoleen, jos olet havainnut oireet -kohdassa kuvattuja käyttäytymispiirteitä. Lääkäri voi laatia yksilöllisen hoitosuunnitelman yhdessä sinun ja teini-ikäisen lapsesi kanssa.

Tiesitkö, että…

Vaikka ADHD on eräs tavallisimmista lasten neuropsykiatrista häiriöistä, sitä ei ole tutkittu laajasti teini-ikäisillä. Tutkimusten mukaan jopa 80 % lapsista, joilla on todettu ADHD, kärsii oireista myös teini-iässä, ja 65 % vielä aikuisiässä.

Anna on 17-vuotias

Tyttöjen ADHD jää usein huomaamatta. Vaikka Anna on älykäs, hän vaikuttaa opettajien mielestä sekavalta tai haaveilijalta.

Annan tarina

Anna on aina ollut epäjärjestelmällinen, oli kyseessä sitten hänen oma huoneensa, hänen kaappinsa koulussa tai hänen koulumuistiinpanonsa. Ala-asteella hän oli erittäin hyvä oppilas, mutta paineet ylä-asteella väsyttivät häntä, mikä vaikutti koulumenestykseen. Varhaisteini-iässä hän riiteli aina vanhempiensa kanssa, ja usean onnettomuuden jälkeen Anna päätti yhdessä vanhempiensa kanssa hakea lääkäriapua.

"Luulin, ettei järjestelmällisyyden puutteessani ollut mitään epätavallista..."

Vaikka ADHD on eräs tavallisimmista lasten neuropsykiatrista häiriöistä, sitä ei ole tutkittu laajasti teini-ikäisillä. Tutkimusten mukaan jopa 80 % lapsista, joilla on todettu ADHD, kärsii oireista myös teini-iässä, ja 65 % vielä aikuisiässä.

Ilman hoitoa monet ADHD-oireiset teini-ikäiset menestyvät huonommin koulussa, heille sattuu enemmän onnettomuuksia ja päihteiden väärinkäytön riski kasvaa. He saatavat myös käyttäytyä aiempaa epäsosiaalisemmin tai joutua rikollisiin piireihin, millä on huonoja seurauksia sekä heille itselleen että perheelle.

Kun ADHD:ta sairastava lapsi tulee vanhemmaksi, oirekuva yleensä muuttuu. Tietyt oireet, kuten impulsiivisuus, rauhattomuus, liioiteltu motorinen aktiivisuus, tarkkaamattomuus ja alttius häiriötekijöille, voivat muuttua vähemmän huomattaviksi. Siksi monet teini-ikäiset, joilla on todettu ADHD:n yhdistelmätyyppi, eivät enää aikuisiässä täytä tämän ADHD-tyypin kriteereitä. Impulsiivisuus ja toistuvat purkaukset ovat kuitenkin edelleen usein merkittävä ongelma, mikä johtaa vaikeuksiin koulussa, työpaikalla, perheen piirissä ja sosiaalisissa suhteissa.

Noin 35 %:lla ADHD-diagnoosin saaneista lapsista esiintyy samanaikaisia uhmakkuus- tai muita käyttäytymishäiriöitä. Tytöillä ja naisilla ADHD voi olla piilevä häiriö, jota koulu ja lääkärit eivät osaa tulkita, minkä vuoksi nämä tytöt ja naiset kärsivät hiljaisuudessa.

Tyttöjen ja poikien ADHD:hen viittaavaa käyttäytymistä voivat olla:

  • yleinen huolimattomuus koulussa ja kotona
  • tehtävien johdonmukainen myöhästyminen
  • asioiden, kuten läksyjen, jatkuva unohtelu
  • herkkyys häiriötekijöille
  • säännöllinen myöhästely koulusta
  • takarajallisten asioiden siirtäminen ja jättäminen viime tinkaan
  • kuuntelemattomuus, kun heille puhutaan.
Hae apua

Hoitosuunnitelmaa laadittaessa pohditaan yleensä, missä määrin hoidossa painotetaan käyttäytymisterapiaa ja missä määrin lääkitystä. Lääkitys hoitosuunnitelman osana on yksi tehokkaimmista tavoista vähentääADHD-oireita.

Jokainen hoito auttaa omalla tavallaan pitämään oireita kurissa. Käänny lääkärin puoleen, jos olet havainnut edellä kuvattua käyttäytymistä ja haluat keskustella siitä jonkun kanssa. Lääkäri voi auttaa löytämään erilaisia tukitoimia, jotka sopivat kunkin potilaan tilanteeseen.

Filmi adhd-oireisista teini-ikäisistä

Katso filmi Elinista ja Patrikista, joilla on kummallakin todettu ADHD.

Poikien ja tyttöjen välinen ero

Tytöillä ja naisilla ADHD voi olla piilevä toimintakyvyn heikentäjä johtuen oireiden ilmenemistavasta. Teini-ikäisten tyttöjen ADHD:ta ei usein havaita ja diagnosoida, ennen kuin koulunkäyntiin liittyvät ongelmat ovat kroonistuneet ja muuttuneet huomattaviksi. Siksi monet tytöt ja naiset kärsivät häiriöstä kaikessa hiljaisuudessa. Lue tyttöjen ADHD:ta koskevasta tutkimuksesta täällä.

Hoito

ADHD-hoidon onnistuminen vaatii yhteistyötä terveydenhuollon, potilaan, lähiomaisten, koulun ja mahdollisen työpaikan välillä. Myös hoito itsessään perustuu käyttäytymisterapian, koti- ja kouluolojen muutosten ja lääkityksen

 

Kuvissa esiintyvät henkilöt eivät liity sisältöön.