Tapa, jolla puhut lapselle ja hänen kanssaan, vaikuttaa suoraan lapsen tapaan puhua kanssasi sekä yleisesti lapsen käyttäytymiseen. Mitä enemmän pystyt parantamaan suhdettanne ja kommunikointianne, sitä paremmin autat ADHD-oireista lastasi kasvamaan ja tulemaan vastuuntuntoisemmaksi.
Vanhempien ja lasten vuorovaikutus toimii yleensä luonnollisella tavalla, eikä siihen juuri kiinnitetä huomiota. Vakaassa, läheisessä suhteessa, jossa toista kunnioitetaan ja toisen tunteet huomioidaan, kommunikointi on vaivatonta. Mutta jos vanhemman ja lapsen välille syntyy konflikteja, vastustusta ja uhmaa, se voi helposti vaikuttaa suhteeseen negatiivisesti. Yksi parhaista tavoista irtautua noidankehästä on muuttaa tapaa, jolla sinä ja lapsesi puhutte toisillenne.
Jos tilanne on jännittynyt, negatiiviset tunteet, kuten kiukku, pelko ja puolustuskannalle asettuminen, vaikeuttavat usein koko perheen kommunikointia. Tunteet voivat tulla esiin äänensävyssäsi, elekielessäsi, toiminnassasi tai sanavalinnoissasi.
Jos huomaat negatiivisten tunteiden nousevan pintaan tai tunnet jännittyväsi, kun olet lapsesi kanssa, ota askel taaksepäin ja:
Olet nyt valmis viestittämään todelliset tunteesi rauhallisella ja positiivisella tavalla, joka ei tunnu aggressiiviselta.
Kukaan ei pidä siitä, että heille huudetaan. Se, miltä oma äänesi kuulostaa, vaikuttaa suoraan vastaukseen, jota voit odottaa. ADHD-lapsen kanssa on erityisen tärkeää, että:
Monet ADHD-oireiset lapset ovat kuulleet sanan ”ei” niin monta kertaa, etteivät he enää kiinnitä siihen huomiota, ennen kuin se on toistettu useita kertoja. Mutta kielloille on olemassa monia vaihtoehtoja, jotka vaativat ainoastaan hiukan ajatustyötä ja harjoitusta. Esimerkiksi:
Hyvään vanhemman ja lapsen väliseen kommunikointiin kuuluu yhtä paljon kuunteleminen kuin puhuminen. Kuuntelemalla ja huomioimalla, mitä lapsesi sanoo, luot kunnioituksen ja ystävällisyyden tunteita puolin ja toisin. Tässä joitakin hyödyllisiä tapoja kuunnella:
Yhteisen menestyksen avain on, että kummatkin osapuolet saavat jotain. Anna lapsesi tarmon ja energian tehdä työtä puolestasi, ei sinua vastaan. Ongelmien ratkaisu on helpompaa, jos:
Kumpikin esittää ideoita ja ratkaisuja
Huom! Esitä teini-ikäiselle käskyjen sijaan kysymyksiä, jotka saavat hänet puhumaan kanssasi ja motivoi häntä ajattelemaan tilannetta tai keskustelemaan asiasta syvemmin.
Mitä positiivisempaa vuorovaikutuksenne on, sen parempi. Leikkikää ja harrastakaa yhdessä, ja puhukaa ja nauttikaa toistenne seurasta myös silloin, kun ohjelmassa ei ole mitään erityistä tekemistä.
Kuvissa esiintyvät henkilöt eivät liity sisältöön.