Siirryt pois www.adhd-tietoa.fi sivustolta. Olet siirtymässä sivustolle, jota Janssenin Yksityisyyden suoja koskevat ehdot eivät koske. Valitse OK jatkaaksesi.

Teini-ikäisten diagnosointi

Milloin tutkittavaksi?

Koska ADHD:ta ei voida todeta yksinkertaisella verikokeella tai terveystarkastuksella, diagnoosi voidaan tehdä vasta silloin, kun oireet ovat jatkuneet pitemmän aikaa ja vaikuttavat teini-ikäisen toimintakykyyn.

Diagnoosin tekevän, ADHD:hen perehtyneen erikoislääkärin tulee osallistua oireiden arviointiin ja päätettävä mahdollisesta hoidosta. Hän voi myös pyytää neuropsykologisen arvioinnin, jotta oppimisvaikeudet tai muut sairaudet voidaan sulkea pois.

”ADHD voi ilmetä eri tavalla pojilla ja tytöillä, minkä vuoksi tyttöjen ongelmat saattavat kasvaa suuremmiksi, ennen kuin heidät diagnosoidaan.”

Onko poikien ja tyttöjen välillä eroa?

Tytöillä ja naisilla ADHD voi olla piilevä toimintakyvyn heikentäjä johtuen oireiden ilmenemistavasta. Teini-ikäisten tyttöjen ADHD:ta ei usein havaita ja diagnosoida, ennen kuin koulunkäyntiin liittyvät ongelmat ovat kroonistuneet ja muuttuneet merkittäviksi. Sen vuoksi monet tytöt ja naiset kärsivät siitä kaikessa hiljaisuudessa. Ottaen huomioon vakavat seuraukset, joita ADHD voi aiheuttaa nuoruudessa ja aikuisiässä, häiriön havaitsemiseen teini-ikäisillä tytöillä on syytä kiinnittää enemmän huomiota. Tutkimuksissa on osoitettu, että ADHD:sta kärsivät tytöt kohtaavat erilaisia ongelmia kuin samassa tilanteessa olevat pojat; eräästä tällaisesta tutkimuksesta voit lukea täällä.

 

Kuvissa esiintyvät henkilöt eivät liity sisältöön.